Beauty Gezicht

Gistpuistjes? (Pityrosporum (Malassezia) Folliculitis)

Ineens puistjes
Nooit heb ik problemen gehad met puistjes. Wel heb ik altijd problemen gehad met eczeem en een zeer gevoelige huid. Mijn huid was altijd heel droog, soms bijna zo droog als de Sahara.
Mijn huid veranderde toen ik van anticonceptie moest veranderen vanwege de endometriose. Ik kon niet meer tegen oestrogeen, de endometriose ging daar bij mij juist van groeien, dus moest ik aan de anticonceptie met alleen progesteron. Toen begon de ellende.
Ik zag de poriën op mijn borst ineens, welke ik nog nooit had gezien. Ze stonden wagenwijd open. Mijn huid ging van droog naar enorm vet. Alleen op mijn gezicht, hoofdhuid, borst, schouders, bovenarmen en bovenrug.
Ik begon allemaal kleine puistjes te krijgen op mijn gezicht. Sommige waren rood maar de meeste waren huidskleurig. Op mijn voorhoofd was het het ergste. Langs mijn haarlijn zaten super veel inimini puistjes. Mijn huid voelde aan alsof ik allemaal kleine zandkorreltjes op mijn gezicht had.
Later kreeg ik ook puistjes op mijn hoofdhuid (tussen mijn haren), borst, schouders en bovenrug.
Doordat mijn huid veranderde door de progesteron, dacht ik dat het hormonaal was en dat ik er niets aan kon doen. Maar omdat ik me vies en onzeker voelde, probeerde ik toch een aantal crèmes om een minder vette huid te krijgen.
Aangezien ik een pure gezichtsolie gebruikte, dacht ik dat dit nu te vet zou zijn voor mijn huid, omdat mijn huid nu al zo vet van zichzelf was en dat de puistjes op mijn gezicht daardoor erger werden.
Van de meeste crèmes kreeg ik eczeem en van de crèmes waar ik geen eczeem van kreeg, kreeg ik juist nog meer puistjes. Mijn huid reageerde toch het beste op een pure gezichtsolie dus ben ik deze blijven gebruiken. Ik dacht dat dit het enige was wat ik kon doen.
Voor de puistjes op mijn hoofdhuid, schouders, borst en rug gebruikte ik niks. Het enige wat ik voor mijn borst, schouders en rug deed is mij goed schrobben met een washandje met douchegel onder de douche.
Het voelde als een gebed zonder end. Ben ik nu een volwassen vrouw met acne?
Ik voelde me vies en het maakt mij ook nog eens onzeker. Dus ben ik toch maar weer gaan zoeken of ik er iets aan kon doen. Ik kwam toevallig bij een video op youtube, dat ging over ‘fungal acne’. Het klonk als een mogelijke mede oorzaak van mijn probleem, dus ben ik er meer informatie over gaan opzoeken. In het Nederlands is het beter bekend als gistpuistjes.

Dit zijn foto’s hoe mijn huid eruit ziet:

Zoals ik hierboven al zei, zijn de meeste kleine puistjes huidskleurige kleine zandkorreltjes. Dit is moeilijk te fotograferen.

Gistpuistjes
Gistpuistjes worden veroorzaakt door een overgroei van de gist pityrosporum ovale. De medische benaming voor gistpuistjes is pityrosporum folliculitis of malassezia folliculitis. Beide betekenen precies hetzelfde.
Het gist komt van nature al voor in de huid, in de haarzakjes. Zolang het niet de kans krijgt te groeien, heb je er geen last van. Krijgt het wel de kans, dan gaat de gist groeien en krijg je een ontstoken haarzakje. Hierdoor krijg je allemaal kleine puistjes.
Gistpuistjes komen voor op het gezicht, schouders, borst en de rug.

Hoe kan dit gist de kans krijgen om zo te groeien?
Onder andere door een te hoge talgproductie. Het talg (sebum) is voedsel voor pityrosporum ovale. Ook zweet en dode huidcellen is voedsel voor dit gist.
Je omgeving kan ook een reden zijn. Ga je naar een warm land met een hoge luchtvochtigheid, dan heb je ook kans om gistpuistjes te ontwikkelen.
De pH waarde van je huid is ook belangrijk. De gist houdt van een hogere pH waarde tussen de 5.5 en 7.5. De pH waarde van een normaal gezonde huis is 4.7.
Mensen met eczeem hebben vaker een hogere pH waarde.
Daarnaast zijn er nog een aantal redenen waardoor je dit kan krijgen zoals ziektes, een zwak immuunsysteem, huidaandoeningen, antibiotica gebruik, anticonceptie en ander medicijngebruik.
Meer informatie en een hele uitgebreide uitleg hierover vind je op dit blog SimpleSkincareScience. Dit is echt DE bijbel voor als je last hebt van gistpuistjes.
Het is wel Engels, maar je kan gebruik maken van google translate die de site kan vertalen naar het Nederlands.

In mijn geval klinkt het best aannemelijk.
Verandering anticonceptie-> Ineens een vette huid/meer talgproductie-> Eczeem gevoelige huid dus waarschijnlijk een hogere pH waarde. Ik klink als een lopend buffet voor pityrosporum folliculitis.
Plausibel, toch?

Maar wat kun je er nou aan doen?
Je kan naar de dermatoloog gaan, maar je kan er zelf ook wat aan doen.
Een dermatoloog kan een test doen om te kijken of het pityrosporum folliculitis is. Komt er uit de test dat je gistpuistjes hebt, dan zal de dermatoloog antischimmel middelen voorschrijven en misschien tips geven over verzorgingsproducten.
Gistpuistjes worden wel heel vaak over het hoofd gezien door dermatologen waardoor zij het behandelen al acne vulgaris, de ‘normale’ acne. Daarom is een test doen belangrijk voordat je begint met medicijnen.
Wat je er zelf aan kunt doen is je huidverzorgingsproducten en je make-up aanpassen zodat je de leefomgeving voor de gist minder aangenaam maakt. Je geeft hem geen voedsel meer.
Ik kies ervoor om er zelf iets aan te doen. Daarnaast denk ik dat alleen het gebruik van antischimmel middelen, niet gaat helpen. Als je je huidverzorgingsproducten die de gist voeden en dus groeit, blijft gebruiken, dan is het dweilen met de kraan open en komt het steeds terug (of zie je helemaal geen resultaat).
Natuurlijk weet ik nu niet zeker of ik last heb van pityrosporum folliculitis, maar ik denk dat de kans groot is dat dit een onderdeel is van mijn probleem dus ik vind het zeker de moeite waard om het te proberen.
Ik denk niet dat dit mijn enige probleem is omdat mijn huid zo veranderd is door hormonen, daardoor denk ik dat ik ook ‘gewoon’ last heb van verstopte poriën (aangezien ze wijd open staan) en hormonale acne. Meerdere vormen van acne kunnen tegelijk spelen.
De producten die geschikt zijn om te gebruiken tegen gistpuistjes, zijn (bijna allemaal) niet-comedogeen (non-comedogenic). Dit betekend dat het niet de poriën gaat verstoppen. Hierdoor vind ik het helemaal de moeite waard om te proberen omdat ik misschien twee vliegen in 1 klap ga slaan.

Wat ga ik doen?
Ik ga producten gebruiken die ‘malassezia proof’ zijn en dus niet de gist voeden. Dit is een hele zoektocht en er zijn niet zo veel producten waar je uit kan kiezen. Op het blog van SimpleSkincareScience staat wat er allemaal niet in de producten mag zitten. Ook staat er een lijst met veel producten die malassezia proof zijn. Al moet je zelf echt nog even de ingrediënten checken omdat er producten zijn waarvan de ingrediënten zijn veranderd.
Daarnaast bestaat er een website Sezia.co waarbij je de ingrediënten kan invoeren en kan checken of deze voldoen. Super handig!
Er komt meteen uit of er ingrediënten in zitten die de gist voeden en dus niet goed zijn om te gebruiken bij gistpuistjes. Let er wel op dat je de ingrediënten invoert in het Engels (wat bijna altijd wel het geval is, zo niet dan zoek je de Engelse ingrediënten op) en let op de spaties, komma’s en haakjes.
Wat bij deze site wel zo is, is dat het niet aangeeft dat saccharomyces, een ‘yeast ferment’, niet wordt aangegeven als ‘niet malassezia proof’. Dit komt omdat het niet bekend is of dit yeast ferment de pityrosporum ovale laat groeien. Het zou dus kunnen, maar zeker weten doen we het niet. Voorzichtigheid is geboden bij dit ingrediënt. Hier moet je zelf dus even op letten.
Met de lijst van SimpleSkincareScience kom je al een heel eind en de website Sezia.co maakt het allemaal een stuk makkelijker.

Tea tree
Toen ik er voor het eerst over had gelezen, had ik alleen tea tree producten aan mijn huidverzorging toegevoegd. Verder had ik niks veranderd. Ik wilde eerst kijken of dit misschien al zou helpen. Ik deed 1 á 2 druppeltjes tea tree olie in een paar druppeltjes gezichtsolie en smeerde dit op mijn gezicht. Ook deed ik 1 keer per week een gezichtsmasker met tea tree.
Het masker heb ik 1 keer gebruikt net na het douchen en dit was geen goed idee. Mijn huid was helemaal schoon geschrobd en hierdoor erg kwetsbaar. Mijn huid brandde weg en kreeg hier dus uitslag van waardoor ik weer onder de eczeem zat. Daardoor gebruik ik het alleen op dagen wanneer ik mijn huid op een milde manier reinig en niet mijn huid grondig schrob. Dan kan ik dit masker gebruiken en heb ik nergens last van.
Ook gebruik ik pure tea tree olie om puistjes aan te stippen (nadat ik mijn gezichtsolie heb aangebracht anders sta ik weer in vuur en vlam) en gebruik ik het in mijn wenkbrauwen omdat ik daar heel snel puistjes krijg. Ik kan geen gezichtsolie gebruiken in mijn wenkbrauwen want dan heb ik de volgende dag meteen allemaal puistjes in mijn wenkbrauwen zitten.
Door alleen tea tree toe te voegen aan mijn huidverzorging, zag ik al een verschil. Het was een stuk minder geworden. Mijn huid ziet er minder rood uit en de grote puistjes op mijn voorhoofd zijn weg. Wel heb ik nog allemaal kleine huidskleurige puistjes die op zandkorreltjes lijken.
Maar, vergat ik 1 keer de tea tree olie te gebruiken, dan was het meteen weer helemaal terug ook.

Hier zijn foto’s van hoe mijn huid eruit ziet met alleen tea tree toe te voegen aan mijn huidverzorging (resultaat na 3 maanden):

*Het was heel moeilijk de kleine huidskleurige puistjes op de foto te krijgen. Dit was het beste wat ik ervan kon maken.

Volgende update
Nu ga ik helemaal over op alleen ‘malassezia proof’ producten. In een volgend artikel schrijf ik wat mijn ervaring hiermee is, welke producten ik gebruik en nóg meer informatie.

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Rick
  mei 27, 2019 at 14:49

  Here is another website that checks whether or not the ingredients in a product is Safe or NOT Safe to use on Fungal Acne (Malassezia) prone skin. https://folliculitisscout.com/fungal-acne-ingredient-checker
  It appears as though it’s updated often too. So I like using it.

  Cheers,
  Good Luck!

 • Leave a Reply