Beauty Gezicht

Gistpuistjes update #1

In mijn vorige artikel over gistpuistjes heb je kunnen lezen dat ik ging beginnen met gistpuistjes (malassezia) proof producten. In dit artikel laat ik je zien welke producten ik gebruik en hoe mijn huid er na 1 week uitziet.

Dit zijn de producten die ik gebruik:
– COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid
– COSRX BHA Blackhead Power Liquid
– COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence
– Benton Aloe Propolis Soothing Gel
– Saloos Squalane
– Pure&Care Eye Care Serum
– La Roche Posay Anthelios Ultra SPF 50
– Thermaal Water van Avène Spray

Veel van de producten die ik gebruik zijn Koreaanse verzorgingsproducten. Je hebt misschien al eens gehoord over Koreaanse verzorgingsproducten, het is mega populair. Veel Koreaanse verzorgingsproducten zijn geschikt voor de gevoelige huid. Dit is bij de Westerse producten wel anders, die zitten meestal vol met irriterende ingrediënten en heb je weinig keus. Bij Koreaanse verzorgingsproducten heb je meer keus in vergelijking met westerse producten.
Daarnaast zijn er veel Koreaanse verzorgingsproduten gistpuistjesproof!

COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid
Dit is een glycolzuur exfoliant. Glycolzuur (beter bekend als glycolic acid in het Engels) wordt gebruikt als een chemische exfoliant. Het zorgt ervoor dat de dode huidcellen van je bovenste huidlaag worden verwijderd. Hierdoor krijg je een schonere, zachtere en egalere huid. Het helpt bij rimpels, onzuiverheden, pigmentvlekken etc.
Chemische exfoliant klinkt misschien heel eng, maar dat is het niet. Op deze manier exfoliëren is beter voor je huid dan elke dag je gezicht grondig schrobben (mechanisch exfoliëren). Glycolzuur is een milde manier van exfoliëren. Toch kan het irriterend werken bij een gevoelige huid.
Dit product van COSRX bevat weinig ingrediënten en heeft een glycolzuur percentage van 7%. Dit is een een lage percentage welke goed werk. Glycolzuur doet pas iets als er minimaal 5% aanwezig is in een product, anders werkt het niet. Glycolzuur heeft een lage pH waarde nodig om zijn werk te kunnen doen. Dit product heeft een pH waarde van 4 waardoor de glycolzuur zijn werk kan doen. Dit is ook een goede pH waarde om te gebruiken bij gistpuistjes. Gistpuistjes houden van een hogere pH tussen de 5.5 en 7.5. Een lagere pH waarde maakt de leefomgeving van de gistpuistjes onaangenaam.
Ik heb geen informatie kunnen vinden dat glycolzuur specifiek iets doet tegen gistpuistjes, maar dit product is sowieso goed om te gebruiken als je onzuiverheden hebt.
Ik vind het een fijn product in gebruik. Mijn huid reageert er goed op. Ik krijg er helemaal geen allergische reactie van wat best bijzonder is voor mijn huid.
Dit product gebruik ik ongeveer 3 keer per week in de avond zodat het de hele nacht kan inwerken.
Dit heb ik wel langzaam opgebouwd omdat ik een allergische reactie wilde voorkomen. Ik begon met 1 keer per week, na 2 weken ging ik naar 2 keer per week en na weer 2 weken naar 3 keer per week.
Ik breng het aan met een wattenschijfje en laat dit even intrekken. Daarna ga ik verder met de rest van mijn gezichtsverzorging aan te brengen. Mijn huid voelt de volgende dag zachter aan.
Omdat glycolzuur je huid gevoeliger maakt voor de zon, is het belangrijk om een goede zonnebrandcreme te gebruiken. Doe je dit niet, dan kan het juist averechts werken en huidveroudering bevorderen.
Ik gebruik een crème die gistpuistjesproof is en met een SPF 50. Daar lees je verder in dit artikel meer over.

COSRX Blackhead Power Liquid
Dit product bevat salicylzuur. Salicylzuur blijft niet op de bovenste huidlaag zoals bij glycolzuur, maar gaat echt aan het werk in de poriën. Het is een vetoplosbaar zuur dat alle vette troep uit je poriën kan verwijderen.
Wat vooral belangrijk is, is dat er (weer) rekening moet worden gehouden met de pH waarde. De pH waarde moet tussen de 3 en de 5 zijn. Is de pH waarde eronder of erboven, dan doet het helemaal niets voor je huid.
Nu weet ik waarom producten die ik eerder heb geprobeerd met salicylzuur NIETS voor mijn huid deden.

Salicylzuur heeft een antibacteriële, antiontsteking en antischimmel werking. De antischimmel werking is weer heel goed tegen de gistpuistjes.
Dit product van COSRX heeft een mildere variant van salicylzuur, betaine salicylate. Hiervan zit een percentage van 4%. Dit staat ongeveer gelijk aan 2% van het gewone salicylzuur. Betaine salicylate is een combinatie van salicylzuur en betaine. Dit maakt het milder voor de huid omdat salicylzuur uitdrogend kan zijn voor de huid. Daarom is dit product beter geschikt voor de gevoelige en droge huid.
Als je allergisch bent voor aspirine kun je dit product niet gebruiken. In aspirine zit namelijk ook salicylzuur verwerkt. Daarom gebruiken veel mensen ook vermalen aspirine vermengd met water op de huid. Dit heeft eenzelfde effect.
Na een eerdere ervaring met een product met salicylzuur wat helemaal niks voor mijn huid deed, was ik eerst sceptisch. Maar na 1 keer gebruik merkte ik al verschil. De gistpuistjes waren minder geworden binnen 1 nacht. Ik wist niet wat ik zag!
Het droogt mijn huid niet uit (ik heb wel een vette huid dus misschien is het bij een droge huid anders) en mijn gevoelige huid reageert er goed op.
Waar ik wel mee moet oppassen, is dat ik het niet gebruik op een dag dat ik mijn huid heb geëxfolieerd onder de douche met mijn clarisonic. Dan is mijn huid mega smooth, maar ook het meest kwetsbaar. Als ik diezelfde avond dit product gebruik, heb ik de volgende ochtend toch een geïrriteerde huid. Dit doe ik dus ook niet meer. Over-exfoliëren is ook niet goed natuurlijk.
Dit product gebruik ik ongeveer 1 keer per week. Als je het gebruikt dan moet je het eerst 20 minuten laten intrekken voordat je verder kan met de rest van je gezichtsverzorging routine.

COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence
Dit product bevat 96% slakkenslijm. Slakkenslijm heeft veel beauty claims zoals dat het helpt tegen acne, rimpels en lidtekens doet vervagen, dat het helpt tegen eczeem en nog meer voordelen. Het klinkt als een wondermiddel.
Dit product helpt bij mij om mijn huid te hydrateren (vocht in te brengen in de huid). Ik gebruik geen toner, ik spray een beetje thermaal water van Avène op mijn gezicht en daarna breng ik deze essence aan.
Dit product wordt gebuikt als essence. In de Koreaanse gezichtsverzorging wordt er gebruik gemaakt van een 10 stappenplan. De essence komt na de toner en voor het serum. Daarna kom de dagcrème.
Ik volg geen 10 stappenplan want daar heb ik simpelweg geen geld voor. Ook vind ik het voor nu veel gedoe.
Ik vind het een fijn product, het maakt mijn huid soepel en brengt echt vocht in mijn huid.
Dit product zou ik niet op zichzelf kunnen gebruiken, want daar is het niet voedend genoeg voor. Daar is dit product ook niet voor bedoeld, want het is een essence. Het brengt alleen vocht in.
Of ik iets van de claims merk van het slakkenslijm, dat weet ik niet. Het hydrateert mijn huid en het voedt de gistpuistjes niet. Daar werkt het super voor en daar ben ik al heel blij mee. Ook krijg ik hier helemaal geen allergische reactie van.

Benton Aloe Propolis Soothing Gel
Dit product bevat Aloe vera en propolis. Aloe vera heeft veel claims zoals dat het goed is bij eczeem, het kalmeert de huid. Dit geldt echter voor het dikke gelachtige sap wat je direct uit de plant gebruikt.
In verzorgingsproducten wordt dit niet gebruikt. Het is een combinatie van aloe vera sap (andere sap dan direct uit de plant) en gedroogde aloe vera poeder. Hierdoor verliest het al die claims.
Propolis heeft een antibacteriële en antischimmel werking. Propolis doodt malassezia folliculitis.
Omdat het wordt verkocht als moisturizer had ik verwacht dat het mijn huid zou hydrateren en echt zou voeden. Dit doet het bij mij niet. Als ik dit gebruik dan krijg ik een droge huid. Ik heb van alles geprobeerd. Met en zonder de thermale water spray, extra squalane toevoegen, dit product eerst gebruiken en daarna de COSRX Snail Essence. Het blijft mijn huid droog maken.
Het werkt wel goed tegen gistpuistjes, maar ik vind het niet fijn dat het mijn huid zo trekkerig en droog maakt.
Ik hoop dat dit goed werkt door de propolis en niet door het uitdrogende effect. Ik ga een ander product proberen met propolis en ik hoop dat dit net zo goed werkt tegen gistpuistjes en tegelijkertijd mijn huid wel hydrateert.
Misschien dat ik dit product in de zomer wel fijn ga vinden. Ik bewaar hem voor dan.

Squalane van Saloos
Squalaan olie is, naast minerale en MCT olie, de enige olie die wel gebruikt kan worden bij gistpuistjes. Dit voedt de gistpuistjes niet! Ik was zo blij om dit te lezen. Mijn huid heeft olie nodig om niet nog meer talg aan te maken.
Squalaan is een gehydrogeneerde versie van squaleen. Squaleen wordt door het lichaam zelf aangemaakt om de huid soepel te houden. Squaleen is onderdeel van het talg (sebum). Het enige nadeel van squaleen is dat het niet stabiel is en hierdoor snel oxideert. De geoxideerde versie van squaleen is voeding voor gistpuistjes.
Squalaan is gehydrogeneerd en hierdoor stabiel waardoor het de gistpuistjes niet kan voeden.
Het is een waterige soort olie welke snel intrekt in de huid. Ik gebruik dit elke dag en kan niet zonder.
Omdat de producten die ik hierboven heb genoemd niet echt de huid voeden, maar wel vocht inbrengen, is deze olie een uitkomst. Dit zorgt ervoor dat mijn huid gevoed wordt zodat het geen droge ellende wordt. Ook zorgt het ervoor dat ik geen extra talg aanmaak.

Pure&Care Eye Care Serum
Dit oogserum zag ik bij de Normal. Het is voor een oogserum niet duur en toen ik naar de ingrediënten keek wilde ik hem graag proberen. Dit oogserum is niet gistpuistjesproof, maar omdat ik het alleen gebruik rond mijn ogen is het prima. Rond mijn ogen heb ik ook geen last van gistpuistjes of ander soort puistjes. De huid rond de ogen is veel dunner.
Mijn huid onder mijn ogen is vrij droog. Ik breng dit serum aan rond de ogen en daarna dep ik met mijn vinger, waar een beetje squalaan olie op zit, eroverheen.
Door de combinatie met squalaan eroverheen worden mijn ogen goed gehydrateerd en voelt de huid onder mijn ogen de hele dag soepel en zacht aan.
De anti aging in dit product komt door de hydraterende werking en de oligopeptides 1, 2 en 5.

La Roche Posay Anthelios Ultra SPF 50
Door het gebruik van glycolzuur en salicylzuur is de huid gevoeliger voor de zon. Het is daarom erg belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. Door de zon krijg je rimpels, dit weten we allemaal. Maar als je met deze producten geen zonnebrandcrème gebruikt dan geef je huidveroudering nog een extra voorsprong. Dit wil ik natuurlijk niet.
Deze zonnebrandcrème is voor de hele gevoelige huid en is daardoor geschikt om rond de ogen te gebruiken.
Ik vind het een hele fijne crème. Per ongeluk had ik de versie met parfum erin besteld. Hier heb ik gelukkig nog geen allergische reactie op gehad. De volgende keer zal ik beter opletten en de versie zonder parfum kopen. Parfum doet helemaal niets voor de huid en staat erop bekend de huid te irriteren dus waarom zou je dit gebruiken als het niet hoeft?
De crème is niet vet zoals de gewone standaard zonnebrandcrème, maar ook niet droog. Hij voedt mijn huid wel, maar op een hele fijne manier. Voor mijn vette huid is deze crème perfect. Mijn make-up blijft er ook goed op zitten.
Deze crème verergerd ook niet mijn andere puistjes welke ik nog niet eerder heb meegemaakt. Deze crème is niet-comedogeen. De meeste zonnebrandcrèmes zorgen ervoor dat ik een uitbraak van puistjes krijg.

Thermaal Water van Avène Spray
Deze spray heeft maar 1 ingrediënt en dat is thermaal water. Dit gebruik ik voordat ik mijn verzorgingsproducten aanbreng zodat mijn huid wat vocht heeft.
Doordat er in veel producten die ik gebruik hyaluronzuur zit, welke water opneemt, gebruik ik deze spray. Als de hyaluronzuur geen vocht uit de lucht kan halen, dan trekt het deze uit de huid waardoor het eigenlijk averechts werkt.
Het is een fijne spray. De nevel is fijn en constant. Het is ook erg verfrissend. Dit ga ik vooral in de zomer fijn vinden.


Na 1 week
Dit is hoe mijn huid er nu uitziet na 1 week gebruik:


Wat letterlijk mijn eerste reactie was: WOW!
Het is zo’n verschil met hoe het was in het begin.
Mijn huid is zoveel opgeknapt. En dat na 1 week gistpuistjesproof producten gebruiken!
Als ik mijn gezicht was onder de douche dan voelt mijn huid zoveel gladder aan. Vooral mijn voorhoofd. Dat voelde eerst aan als korrelig schuurpapier, maar nu voelt het zo glad aan.
Ik ben zo verbaasd dat ik zo snel al resultaat zie na 1 week gistpuistjesproof producten te gebruiken! Hier ga ik zeker mee verder!
Op mijn kin is het iets verbeterd. Geen groot verschil helaas, maar dit had ik ook niet verwacht. De puistjes op mijn kin zijn ook niet echt puistjes. Het zijn mee-eters. Hier zou salicylzuur goed voor moeten werken.
Maar wat betreft de rest van mijn gezicht, ben ik zo ontzettend blij!
Elke keer wanneer ik in de spiegel kijk:

Ik houd jullie op de hoogte over mijn huid. Ook zal ik meer delen over welke andere producten ik gebruik zoals reinigingsproducten en make-up want letterlijk al je producten die je op je gezicht smeert, moeten gistpuistjesproof zijn. Anders is het een gebed zonder end.
Maar dit artikel is al VEEL te lang, dus vandaar dat ik het in delen splits.

Tot de volgende keer!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Joyce Elise
  februari 18, 2019 at 07:27

  Wauw, super fijn dat je eindelijk iets gevonden hebt wat werkt!!

 • Reply
  Rick
  mei 27, 2019 at 16:00

  Hi there if that La Roche Posay Anthelios Ultra SPF 50 is the one that contains PEG-8 Laurate. Then I’m afraid that’s a fungal acne trigger. You can always run the ingredients through the fungal acne checker on this website (https://folliculitisscout.com/fungal-acne-ingredient-checker ). Just to be on the safe side.

 • Reply
  Annie
  juli 22, 2019 at 18:44

  Dankjewel voor deze blogpost! Ik kamp al jaren met hetzelfde probleem en denk nu eindelijk te weten wat het is. Zelfs een (dure) dermatoloog kon mij niet helpen. Ik ben zelf aan het researchen geslagen en je hebt mij erg geholpen.

  Nu ben ik heel nieuwsgierig hoe het nu is met je huid? Is het helemaal weg? Gebruik je nog steeds alleen gistproof producten?

 • Leave a Reply